Το αντάρτικο και ο τρόπος αντιμετώπισής του - Tsantirinews.gr

Το αντάρτικο και ο τρόπος αντιμετώπισής του

tsipras_ko

Πηγές της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι είναι αμφίβολο αν θα πείσει τους αντιδρώντες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχασε τη δεδηλωμένη την Παρασκευή στην ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές. Μιλώντας το πρωί στη ΕΡΤ, ο Παναγιώτης Σκουρλέτης ανέφερε ότι «τίθεται πλέον ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας», προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνουν εκλογές έως τα τέλη του 2015». Την ίδια στιγμή ο Νίκος Φίλης κάλεσε όσους διάφωνησαν με τη γραμμή του κόμματος στην πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή να παραιτηθούν. Από τη μεριά του ο Δημήτρης Παπαδημούλης τάχτηκε ανοικτά υπέρ του πρωθυπουργού και των χειρισμών του στις Βρυξέλλες.

Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για σαρωτικό ανασχηματισμό, δεχόμενος πιέσεις από στελέχη του κόμματος
Πέραν των 17 βουλευτών που διαφοροποιήθηκαν (είτε με όχι, είτε ψηφίζοντας παρών είτε απουσιάζοντας) άλλοι 15 δήλωσαν ότι μπορεί να υπερψήφισαν, αλλά διαφωνούν με τον συμβιβασμό. Η πρώτη μάχη θα δοθεί στην ψήφιση των νομοσχεδίων τις επόμενες δύο ημέρες. Όσοι ψήφισαν «παρών» ή «όχι» την περασμένη Παρασκευή, είναι βέβαιο ότι θα θελήσουν να επαναλάβουν την ψήφο τους.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το τι πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός. Όσοι τάσσονται υπέρ μιας σκληρής γραμμής, θεωρούν ότι το πρώτο που πρέπει να πράξει ο Αλέξης Τσίπρας είναι από -απόψε κιόλας- να ζητήσει τις παραιτήσεις τόσο από τα υπουργικά αξιώματα όσο και από τις βουλευτικές τους έδρες όσων καταψήφισαν (Λαφαζάνης, Στρατούλης).

Με τις αντικαταστάσεις των διαφωνούντων, ο Αλέξης Τσίπρας ευελπιστεί να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή και να συνεχίσει απρόσκοπτα το κυβερνητικό του έργο
Πώς θα τους αναγκάσει να το πράξουν; «Μα έχουν υπογράψει» τονίζει προς το zougla.gr έτερος υπουργός κοντά στον πρωθυπουργό. Και αποκαλύπτει ότι όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές προ των εκλογών, είχαν δεσμευτεί με τις υπογραφές τους σε κείμενο, ότι θέτουν στη διάθεση του πρωθυπουργού τη βουλευτική τους έδρα.

Αυτήν την ηθική δέσμευση δέχεται πιέσεις να επικαλεστεί ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να τους ζητήσει να παραιτηθούν, παραδίδοντας τη βουλευτική τους έδρα.

Όπως λένε, εφόσον το πετύχει αυτό, με τις αντικαταστάσεις των διαφωνούντων αυξάνει τις πιθανότητές του να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή και να συνεχίσει απρόσκοπτα το κυβερνητικό του έργο. Αν δεν τα καταφέρει; «Τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά: Από προκήρυξη εκλογών το φθινόπωρο, μέχρι κυβέρνηση εθνικής ενότητας» τονίζει κομματικό στέλεχος στο zougla.gr.

Ανασχηματισμός

Σε κάθε περίπτωση απόψε ή αύριο, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για ανασχηματισμό. Πέραν των δύο προαναφερθέντων υπουργών (Λαφαζάνη, Στρατούλη) από την επομένη της ψήφισης των προαπαιτούμενων μέτρων από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός θα κάνει και άλλες αλλαγές, με την Νάντια Βαλαβάνη να εκφράζει ήδη σοβαρές ενστάσεις λόγω της απαίτησης των δανειστών να αποσυρθούν νομοσχέδια που ψηφίστηκαν πρόσφατο και αφορούν και το δικό της Υπουργείο.

«Μέχρι την Τετάρτη θα έχουν περάσει οι μεταρρυθμίσεις» διαβεβαιώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, την ίδια ώρα που οι εισηγήσεις βρίσκονται ήδη στο συρτάρι του πρωθυπουργού.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ενδεχομένως να μπουν προσωπικότητες κοινής αποδοχής, όπως προτείνει και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά όχι κομματικά στελέχη του Ποταμιού
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ενδεχομένως να μπουν προσωπικότητες κοινής αποδοχής, όπως προτείνει και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά όχι κομματικά στελέχη της συγκεκριμένης παράταξης.

Από το Μαξίμου όμως βάζουν «πάγο» στα σενάρια κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με πρωθυπουργό Τσίπρα. «Ο Αλέξης Τσίπρας όπως άλλωστε κι ο ίδιος το έχει πει δεν είναι πρωθυπουργός παντός καιρού και άρα δεν θα μπορούσε να παραμείνει επικεφαλής σε μια τέτοια κυβέρνηση».

Τέλος, το μεγάλο «αγκάθι» ακούει στο όνομα Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Αυτό είναι το δύσκολο» παραδέχονται συνεργάτες του Πρωθυπουργού αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας σκέπτεται πώς θα απαλλαγεί από το βραχνά που προκαλούν οι δημόσιες τοποθετήσεις και οι διαφοροποιήσεις της προέδρου της Βουλής. Ενα σενάριο που ακούγεται έντονα, είναι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει πιθανή πρόταση μομφής άλλου κόμματος, όπως του Ποταμιού, ώστε να αντικατασταθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ωστόσο απαιτείται χρόνος και ο πρωθυπουργός δεν τον έχει μέχρι την Τετάρτη, οπότε και πρέπει να έχει ψηφίσει τα πρώτα προαπαιτούμενα.

Menu Title
http://www.tsantirinews.gr/