ΚΑΡΛΑ: 180 εκατ. ευρώ για Λίμνη - φάντασμα... - Tsantirinews.gr

ΚΑΡΛΑ: 180 εκατ. ευρώ για Λίμνη – φάντασμα…

Άπιαστο όνειρο αποδεικνύεται η πολυαναμενόμενη επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλας στη Θεσσαλία, παρά τα 180 εκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα για το μεγαλύτερο -ίσως- περιβαλλοντικό έργο της χώρας.

Πολλά από τα έργα έχουν βαλτώσει, ενώ…
ορισμένα παρουσιάζουν δυσλειτουργίες, σύμφωνα με καταγγελίες φορέων της περιοχής. Αν και έχουν περάσει 14 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η ανασύσταση της Κάρλας, τα έργα που αναμενόταν να δώσουν λύση τόσο στην άρδευση των καλλιεργειών όσο και στο σοβάρό πρόβλημα ύδρευσης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες κάτοικοι δεν πλησιάζουν ούτε κατά διάνοια προς την ολοκλήρωση τους, ενώ πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν επιφυλάξεις για την ποιότητα των κατασκευών που έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα.16g-thumb-large

Εκτός αυτού, περιστατικά όπως ο μαζικός θάνατος ψαριών αλλά και ο εγκλωβισμός και ο θάνατος τουλάχιστον 500 κορμοράνων σε αντλιοστάσιο της Κάρλας δημιουργούν μια εικόνα η οποία σίγουρα δεν συνάδει με εκείνη μιας λίμνης που η διαχείρισή της γίνεται με ορθό τρόπο.4219363457_c82e8993f4 Σύμφωνα με φορείς της περιοχής, όπως το Κέντρο για τη Μελέτη και Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Λίμνης Βοιβηίδα-Κάρλα (ΚΕΜΕΒΟ), έργα όπως η δημιουργία ενός υγροτόπου που θα λειτουργούσε ως «φίλτρο καθαρισμού» για τα στραγγίσματα που καταλήγουν στην Κάρλα έχουν σταματήσει.

095AF03E72DBF8434EE541E3F9301D39 koroneia-karla-limni-95787 IMG_0294 karla_0 ΛΑΡΙΣΑ-ΝΕΚΡΑ-ΨΑΡΙΑ-ΛΙΜΝΗ-ΚΑΡΛΑ-6 032karla assets_LARGE_t_11761_54058979 cms-image-000002333-600x400

Την ίδια μοίρα, όπως αναφέρει ο Γιώργος Λαδόπουλος, πρόεδρος του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Πηνειού, έχει και το έργο ορεινής υδρονομίας. Μάλιστα, ένα από τα βασικά έργα της Κάρλας το αντλιοστάσιο στην περιοχή Πέτρα, δεν πρόλαβε καλά καλά να λειτουργήσει και τυλίχθηκε στις φλόγες λόγω βραχυκυκλώματος. Παράλληλα με όλα αυτά, όπως επισημαίνει ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας τα νερά της λίμνης είναι επιβαρημένα με τα στραγγίσματα αγροχημικών, γεγονός που οδηγεί σε φαινόμενα ευτροφισμού, ενώ ευνοεί και την ύπαρξη τοξικών μικροοργανισμών.

Εφ. REALNEWS

xorafia_karla-300x165

Σήμερα μετά από 50 χρόνια το κράτος αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο παραχώρησης των εναπομεινάντων αυτών εκτάσεων.

Αποφάσισαν τις εκτάσεις αυτές να τις διανείμουν με το Νόμο 4061/2012 όπως όλες τις υπόλοιπες δημόσιες (ακαλλιέργητες μέχρι σήμερα) εκτάσεις της Χώρας.

Δυστυχώς για ακόμη μία φορά δεν λήφθηκαν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της περιοχής ούτε φυσικά μπήκαν στη διαδικασία να σκεφτούν να βάλουν σε ειδική διάταξη την περιοχή της Κάρλας με τα τόσα προβλήματα. Και φυσικά δεν μπήκαν στον κόπο από πριν να ζητήσουν τις προτάσεις των παρακάρλιων φορέων, ούτε του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας που γνωρίζει το τι θα επιτρέπεται και το τι θα απαγορεύετε περιμετρικά της λίμνης, ούτε της Υπηρεσίας που ελέγχει την κατασκευή των έργων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη (ΕΥΔΕ Κάρλας).

Το μόνο που έκαναν είναι να προσθέσουν μετά τις οχλήσεις των παρακάρλιων Συν/σμών την παράγραφο 13 στο τέλος του άρθρου 36 του Νόμου που επιτρέπει στην Περιφέρεια να παραχωρήσει αυτές τις εκτάσεις

Menu Title
http://www.tsantirinews.gr/