ΕΚΘΕΣΕΙΣ Archives - Tsantirinews.gr

Category Archives: ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Μοναδικά στιγμιότυπα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Με αφορμή την 100η επέτειο από το ξέσπασμα του Α’Παγκοσμίου Πολέμου

Έκθεση-αφιέρωμα στον Δημήτρη Παπαμιχαήλ από τον δήμο Πειραιά

Από σήμερα έως και την Πέμπτη 20 Μαρτίου.

Φωτογραφική έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη και το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρουσιάζουν στο κοινό της πόλης τη φωτογραφική έκθεση «Το φως των Γραμμάτων». Η έκθεση δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας και το Ίδρυμα Elena και Ivan Dujčev με αφορμή τη συμπλήρωση 1150 χρόνων από την ιεραποστολή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και τη δημιουργία του σλαβικού αλφαβήτου.

Σε αυτήν παρουσιάζονται τα πιο πολύτιμα διακοσμημένα σλαβικά χειρόγραφα από τον 10ο έως τον 17ο αιώνα, τα οποία αποτελούν σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και σήμερα φυλάσσονται σε διάφορα μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα του κόσμου. Η έκθεση, που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013 στις 8.00 μ.μ., θα φιλοξενηθεί στον άνω όροφο της πτέρυγας περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου έως τις 2 Μαρτίου 2014. Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.

«Mnimonimous»

.. των Ντίνου Σπυρόπουλου, Γιώργου Γαλίτη, Βλαδίμηρου Κυριακίδη

Στο Θέατρο Προσκήνιο για τη χειμερινή περίοδο 2012 – 2013 παρουσιάζεται ο κωμικός μονόλογος των Ντίνου Σπυρόπουλου, Γιώργου Γαλίτη, Βλαδίμηρου Κυριακίδη, «Mnimonimous», σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, με τον ίδιο στον ρόλο του «Mnimonimous».

Ο «Mnimonimous» δεν είναι άλλος από τον Αριστοτέλη. Έναν απλό, τυπικό, καθημερινό, άνεργο Έλληνα, που άλλαξε ταυτότητα αφού δεν μπορούσε να είναι αυτός που είναι.

Το χρονικό της προσωπικής του κρίσης που ταυτόχρονα είναι και Πανελλαδική
Με ρούχο μόνο την Ελληνική σημαία και από μέσα γυμνός, βγαίνει στο μπαλκόνι και αρχίζει τον δικό του προεκλογικό αγώνα. Το Δρομοκαΐτειο γίνεται το αρχηγείο του. Τα στενά σύνορα όμως του θεραπευτηρίου δεν μπορούν να κρατήσουν τον «Mnimonimous». Πηδάει την μάντρα και εξαφανίζεται. Τον εντοπίζουμε μέσα σε ένα θέατρο όπου έχει σταματήσει την κανονική παράσταση και δίνει την δικιά του.

Μέσα από το χιούμορ ο «Mnimonimous» καυτηριάζει και σχολιάζει την καθημερινότητα του Έλληνα. Είναι ο μόνος που διάβασε το μνημόνιο αφού κανείς βουλευτής – πολιτικός δεν ασχολήθηκε. Είναι ο Έλληνας που αντιστέκεται στις πολιτικές εξελίξεις και βλέπει ελπίδα μόνο μέσα στον σαρκασμό της πραγματικότητας και ελπίζει πώς μέσα από τον αλληλοσπαραγμό των Ελληνικών κομμάτων δεν θα καταλήξουμε σε εμφύλιο. Πιστεύει ότι η Ελλάδα διαθέτει δυνάμεις, οι οποίες, όταν δοθεί η αφορμή-δυστυχώς, κάποια καταστροφή-, μπορούν να λειτουργήσουν προς την σωστή κατεύθυνση.

«Mnimonimous». Διότι ο «Mnimonimous» μπορεί. Ο mnimonimous είναι ασταμάτητος. Είναι ασυγκράτητος. Είναι αδίστακτος. Ποιος Σούπερμαν και ποιος Τσάκ Νόρις! «Mnimonimous»!

Συντελεστές:
Κείμενο: Ντίνος Σπυρόπουλος – Γιώργος Γαλίτης – Βλαδίμηρος Κυριακίδης
Σκηνοθεσία: Βλαδίμηρος Κυριακίδης
Στίχοι-Μουσική: PHYROSUN
Χορογραφίες: Ζελίνα Κιλίμη
Video – Μοντάζ : Κώστας Κιμούλης
Φωτισμοί: Lato b
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Πολυχρονόπουλος

Πρωταγωνιστεί ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης

Θέατρο Προσκήνιο
(Στουρνάρη & Καπνοκοπτηρίου 8)
τηλ. 210 8252242

Εσύ τι βλέπεις σε αυτή την εικόνα;

Η εικόνα που βλέπετε είναι στην ουσία μια φωτογραφία επάνω σε ένα μπουκάλι-έκθεμα στο Παιδικό Μουσείο «NEMO Science Center» στην Ολλανδία, στα πλαίσια έκθεσης με τίτλο «Bizzare and Beautiful».

Σκοπός της εν λόγω έκθεσης είναι να καταδείξει ότι τα παιδιά βλέπουν διαφορετικά πράγματα από τους μεγάλους σε εικόνες που έχουν σχέση με το σεξ, ακριβώς επειδή αδυνατούν να αναγνωρίσουν κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν εικόνες σχηματοποιημένες στον εγκέφαλό τους.f4f3008dbf7def6a948387649dc8852d_XL

Αυτό συμβαίνει κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, τα οποία γνωρίζουν ελάχιστα γύρω από τη σεξουαλική πράξη και τον έρωτα, πόσω μάλλον τους πολλαπλούς και διαφορετικούς τρόπους έκφρασής τους.

Οι ενήλικες, λοιπόν, βλέπουν στην εν λόγω εικόνα ένα ζευγάρι εραστών και δύσκολα διακρίνουν δελφίνια, παρά μόνο εάν προσέξουν περισσότερο ή κοιτάξουν τη λεπτομέρεια. Μάλιστα, είναι απολύτως σίγουρο, πως αν δεν τους αναφέρει κάποιος τα δελφίνια, σε καμία περίπτωση δεν θα τα αντιληφθούν.

Τα παιδιά, από την άλλη, επειδή δεν έχουν στο μυαλό τους αντίστοιχες εικόνες και υπολείπονται γνώσεων σχετικών με το σεξ, διακρίνουν ξεκάθαρα στην εν λόγω φωτογραφία 9 δελφίνια, και μόνο αυτά!

Κάποιοι, βέβαια, απλοποιώντας τα πράγματα, λένε ότι τα παιδιά είναι αγνά και μπορούν να διακρίνουν μόνο την πραγματική ουσία της ομορφιάς (στην περίπτωσή μας, τα δελφίνια). Οι ενήλικες, ως «βρώμικα μυαλά» που είναι κάνουν πονηρές σκέψεις και συνήθως σκέφτονται μόνο το σεξ! Τα σχόλια δικά σας…

 

Γυμνοί… στην εκθεση με τα γυμνά!

Μια πολύ πρωτότυπη έκθεση λαμβάνει χώρα τον τελευταίο καιρό στο Μουσείο Λέοπολντ στη Βιέννη. Η έκθεση τιτλοφορείται «Γυμνοί Άνδρες από το 1800 μέχρι Σήμερα». Ακόμη όμως πιο πρωτότυπο είναι το γεγονός πως η έκθεση περιλαμβάνει ειδική ξενάγηση όπου οι επισκέπτες μπορούν να είναι εξίσου γυμνοί.

Η πιο πρόσφατη γυμνή ξενάγηση έγινε την Τετάρτη το βράδυ. Οι περισσότεροι από 60 επισκέπτες -άνδρες στην πλειοψηφία τους- άφησαν στην είσοδο του μουσείου τα παλτά και τις τσάντες τους και φορώντας μόνο κάλτσες και παπούτσια απόλαυσαν τα συνολικά 300 έργα ζωγραφικής, γλυπτά και φωτογραφίες με μοναδικό κοινό τους θέμα την απουσία οποιουδήποτε ενδύματος από τους εικονιζόμενους.

Η ιδέα για την γυμνή αυτή ξενάγηση προέκυψε τον περασμένο Νοέμβριο όταν ένας άνδρας που είχε πάει για να επισκεφτεί την έκθεση άρχισε να βγάζει τα ρούχα του μέχρι να εντοπιστεί από τον υπεύθυνο ασφαλείας και να αναγκαστεί να τα ξαναφορέσει. Από τότε, όπως αναφέρει το Associated Press, οι υπεύθυνοι του μουσείου δέχτηκαν αρκετά αιτήματα από επισκέπτες οι οποίοι τους ζητούσαν να παρακολουθήσουν την έκθεση γυμνοί.

Η κίνηση του μουσείου αποδείχτηκε σοφή: Όπως παρατηρούν οι υπεύθυνοι, «με την έκθεση για το ανδρικό γυμνό ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε και γι’ αυτό η έκθεση πήρε παράταση έως τις 4 Μαρτίου».

naked_1

“Μια φωτογραφία για την Πατησίων”

Με φωτογραφικό υλικό από τη Συλλογή Πέτρου Πουλίδη, κυριότητας του Αρχείου της ΕΡΤ, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση συμμετέχει στην πολιτιστική δράση “Μια φωτογραφία για την Πατησίων”, που διοργανώνεται μέχρι και τις 19 Φεβρουαρίου από το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών.

Πρόκειται για μια ανοιχτή έκθεση φωτογραφίας σε βιτρίνες άδειων καταστημάτων του ιστορικού δρόμου της Αθήνας, στη διαδρομή από την Λεωφόρο Αλεξάνδρας έως την πλατεία Αμερικής.

Στο φωτογραφικό υλικό του Αρχείου της ΕΡΤ, που εκτίθεται στις βιτρίνες κτιρίου επί της Πατησίων 214, αποτυπώνονται εικόνες της περιοχής από την καθημερινή ζωή των Αθηναίων στις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20 αιώνα.

Στη φωτογραφική έκθεση συμμετέχουν με αρχειακό υλικό εκτός από την ΕΡΤ το ΕΛΙΑ ΜΙΕΤ (Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης), το μουσείο Μπενάκη, το τμήμα Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank, το μουσείο Σπύρου Βασιλείου και ο φωτογράφος Διονύσης Πετρουτσόπουλος, ενώ 30 φωτογράφοι και η ομάδα “Φωτογραφικοί παράλληλοι” εκθέτουν σύγχρονες φωτογραφίες.

patision1

patision4

patision3

patision2

Τέχνη και Τεχνολογία

Kαλημερα σας και προτεινουμε : έκθεση ζωγραφικής του θωμά Τουρναβίτης με τίτλο”Είδωλα” στη γκαλερί ‘Mελάνυθρος’
http://www.panoview.gr/pano/tournavitis/tour.html
Διάρκεια: 18/1/2013 – 9/2/2013
Ώρες Λειτουργίας: Τρι – Παρ 17:30 – 21:00 | Σαβ 11:00 – 15:30

«Ταξίδι σε Άσπρο Μαύρο»

Έκθεση Φωτογραφίας
Μαρίνα Κάτσικα
Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 12 ως Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Η Μαρίνα Κάτσικα παρουσιάζει στον πολυχώρο πολιτισμού Διέλευσις από την Παρασκευή 12 έως τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, έκθεση φωτογραφίας της από τις αποστολές της με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα την περίοδο 1992-1993. Η έκθεση «Ταξίδι σε ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ» αποτυπώνει τη καθημερινή ζωή των Σομαλών προσφύγων έτσι όπως την έζησε για 6 μήνες στον καταυλισμό της Κένυας. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν την αισιόδοξη πλευρά της ζωής σε έναν προσφυγικό καταυλισμό.

Περιλαμβάνονται και φωτογραφίες από αποστολές στο Μπουρούντι και τη Ρουάντα πάντα στα πλαίσια αποστολών με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα.

Βιογραφικό Σημείωμα
Η Μαρίνα Κάτσικα έχει ασχοληθεί για 10 χρόνια με τη φωτογραφία σπουδάζοντας για δυο χρόνια στα ΝΕΛΕ Ζωγράφου. Είναι νοσηλεύτρια και μετά τις αποστολές εργάστηκε στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα για 2 χρόνια. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τις εναλλακτικές θεραπείες και έγινε δασκάλα γιόγκα, πιλάτες, σιάτσου. Παράλληλα εργαζόταν στη σχολή του ΟΑΕΔ για άτομα με ειδικές ανάγκες. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή στο μεταπτυχιακό “Διεθνής Ιατρική- Διαχείριση κρίσεων υγείας”.

Ώρες έκθεσης:
Παρασκευή: 11.00-17.00 και 19.00-22.00
Σάββατο: 19.00-22.00
Κυριακή: 19.00-22.00
Δευτέρα: 11.00-17.00 και 19.00-22.00.
και κατά τις ώρες των εκδηλώσεων του πολυχώρου.

*Ο πολυχώρος πολιτισμού «Διέλευσις» είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με σκοπό την προώθηση των Τεχνών, του Ανθρωπισμού και του Εθελοντισμού.

Πολυχώρος Πολιτισμού «Διέλευσις»
Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη, 112 56, ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210 86 13 739/info@dieleusis.gr/www.dieleusis.gr

Έκθεση-ωδή στον Man Ray

Περισσότερα από 150 πορτρέτα που φιλοτεχνήθηκαν από τον Αμερικανό ντανταϊστή και σουρεαλιστή φωτογράφο Man Ray, όπως αυτά της Ava Gardner, του Salvador Dali και της Virginia Wolf θα εκτεθούν από τις 7 Φεβρουαρίου του 2013 στην National Portrait Gallery του Λονδίνου, ανακοίνωσε σήμερα το μουσείο…

Με τίτλο “Man Ray – Πορτρέτα”, η έκθεση συνδυάζει τις φωτογραφίες προσωπικοτήτων με εκείνες των φίλων, συγγενών και ερωμένων του, που τραβήχτηκαν από το 1916 και έως το 1968.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν μεταξύ άλλων και τα πορτρέτα των Jean Cocteau, Pablo Picasso, James Joyce, Coco Chanel και Le Corbusier.

Τα έργα προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές και με τη μορφή δανείου από κορυφαία μουσεία (το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, το Μουσείο Πολ Γκέτι στο Λος Άντζελες, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, καθώς και τα αρχεία του ιδρύματος Man Ray). Σύμφωνα με το μουσείο, τα έργα αυτά αποκαλύπτουν “την ευελιξία και την έφεση για πειραματισμό” του Man Ray, ο οποίος θεωρούσε εαυτόν ζωγράφο που μυήθηκε στη φωτογραφία για να απαθανατίσει τους πίνακές του και να χρηματοδοτήσει την τέχνη του.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Menu Title
http://www.tsantirinews.gr/