ΥΓΕΙΑ Archives - Tsantirinews.gr

Category Archives: ΥΓΕΙΑ

Οι Έλληνες ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στα νέα φάρμακα

Αποκλεισμένοι από τα νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C είναι οι Έλληνες ασθενείς, με τους εκπροσώπους των συλλόγων τους να χαρακτηρίζουν την «αποτυχημένη» την πολιτική που ακολουθείται από τους αρμόδιους τα τελευταία τρία χρόνια σε αυτό το θέμα κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας για χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας.

Tι κάνει η Αλόη στο σώμα σας. Γιατί οι Αιγύπτιοι το ονόμαζαν το φυτό της αθανασίας

Στην Αίγυπτο το ήξεραν σαν το φυτό της Αθανασίας και οι Αμερικανοί του Νότου το ονόμαζαν το ραβδί του ουρανού. Η Αλόη Βέρα έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, μερικές από αυτές ίσως ήδη τις γνωρίζετε.

Iατρικός τουρισμός

Έξι ομάδες παθήσεων μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις ιαματικές πηγές Ριζώματος του Δήμου Τρικκαίων. Αυτό είναι το συμπέρασμα της υγειονομικής έκθεσης που παραδόθηκε στον δήμαρχο Τρικκαίων, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου.

Συμβουλές για το κρύο> Τα γιατροσόφια του χειμώνα

Αυτό το χειμώνα καταπολεμήστε ό,τι σας ενοχλεί και σας κάνει να αρρωσταίνετε με απλούς – παραδοσιακούς τρόπους!
[…] Tι μπορούμε τελικά να κάνουμε για να τα βγάλουμε πέρα με το συνάχι, το βήχα και τον πυρετό, χωρίς να γεμίσουμε το στομάχι μας με φάρμακα άγνωστα, που τελικά ισοδυναμούν με ένα τσάι;

Ο «άρχοντας της πίστας» σε χειρουργική επέμβαση

tolis-voskopoulos_400
Σε αφαίρεση όγκου από τον άνω λοβό του δεξιού πνεύμονα υπεβλήθη το απόγευμα της Τετάρτης ο Τόλης Βοσκόπουλος.

Σημαντικό βήμα προς τη μόνιμη θεραπεία του AIDS

Όταν ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, γνωστότερος ως HIV ή ιός του AIDS, καταλάβει ένα ανθρώπινο κύτταρο, μένει εκεί για πάντα. Εισάγει το θανατηφόρο του γονιδίωμα μόνιμα στο DNA του ασθενούς και τον αναγκάζει να υποβάλλεται σε θεραπεία για το υπόλοιπο της ζωής του.

Τα καλά νέα όμως είναι ότι ερευνητές από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ βρήκαν τον τρόπο, για πρώτη φορά, να διαγράψουν τελείως τον HIV από τα ανθρώπινα κύτταρα.

Η ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τεμπλ υποστηρίζει ότι αυτή η επαναστατική ανακάλυψη σηματοδοτεί την πρώτη επιτυχή προσπάθεια να εξαλειφθεί ο λανθάνων HIV-1 από ανθρώπινα κύτταρα. Σημαίνει επίσης ότι μπορεί να βρεθεί θεραπεία και για άλλες λανθάνουσες μολύνσεις.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη μόνιμη θεραπεία του AIDS» δηλώνει ο δρ Kamel Khalili, καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος νευροεπιστημών του πανεπιστημίου. «Είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη, αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμη να μπει στις κλινικές. Είναι μια κατ’ αρχήν απόδειξη ότι οδεύουμε στη σωστή κατεύθυνση.»Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στα «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών» (PNAS), ο δρ Khalili και οι συνεργάτες του αναλύουν πώς δημιούργησαν μοριακά εργαλεία για να διαγράψουν το προσβεβλημένο από τον HIV προϊικό DNA.

Όταν αναπτύσσεται, ο συνδυασμός ενός ενζύμου που ψαλιδίζει το DNA (νουκλεάση) και ενός μέρους gRNA (guide RNA, δηλαδή καθοδηγητικό) κυνηγούν το ιικό γονιδίωμα και αφαιρούν το DNA του HIV-1. Τότε αναλαμβάνει δράση ο μηχανισμός γονιδιακής επισκευής του κυττάρου, που ενώνει τα κομμένα σημεία του γονιδιώματος, δημιουργώντας κύτταρα χωρίς τον ιό.

«Αφού ο HIV-1 δεν εξαλείφεται ποτέ από το ανοσοποιητικό σύστημα, απαιτείται η αφαίρεση του ιού προκειμένου να θεραπεύσουμε την ασθένεια» εξηγεί ο δρ Khalili.

Tα ίδια μοριακά εργαλεία είναι πολλά υποσχόμενα και για την ανάπτυξη μιας θεραπείας μέσω εμβολιασμού. Κύτταρα εξοπλισμένα με το συνδυασμό νουκλεάσης-RNA αποδείχτηκαν ανθεκτικά στη μόλυνση από τον HIV.

Περισσότεροι από 33 εκατ. άνθρωποι είναι φορείς του ιού παγκοσμίως και περίπου 100.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή 1 στους 665 Βρετανούς, βάσει στοιχείων του 2013.

Στην Ελλάδα το 2014 ζούσαν 14.434 οροθετικά άτομα, το 82,4% άνδρες. Από το σύνολο αυτών των ατόμων 3.661 έχουν εμφανίσει AIDS και περίπου 7.000 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός θανάτων από AIDS στη χώρα μας ανέρχεται στους 1.862.

Διαβάστε εδώ την τελευταία σχετική επιδημιολογική έκθεση του Υπουργείου Υγείας.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την μετάδοση του AIDS

img34821_040563e8367151a3e8e877dbbb015a7b_650_432.jpg
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε επίσημα την Κούβα την πρώτη χώρα στον κόσμο που εξάλειψε την μετάδοση του ιού HIV του AIDS και της σύφιλης από τη μητέρα στο παιδί.

Διαρροή ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων από αγωγό βιολογικού καθαρισμού

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη και μετά από εισήγηση της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας ΠΕ Ηρακλείου για την προστασία της δημόσια υγείας, απαγορεύεται η κολύμβηση και η αλιεία ψαριών, εδώδιμων οστρακοειδών και εχινόδερμων (αχινών) στην θαλάσσια περιοχή του κόλπου Ηρακλείου

Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας Νίκος Κούρκουλος

Το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας Νίκος Κούρκουλος παραδόθηκε την Παρασκευή από την κ. Μαριάννα Λάτση Υπουργείο Υγείας

Η Μαριάννα Λάτση έζησε όπως δεκάδες χιλιάδες άλλοι από πολύ κοντά την απώλεια ενός δικού της ανθρώπου που είχε χτυπηθεί από τον καρκίνο. Της ασθένειας που δεν διαχωρίζει πλούσιους και φτωχούς, άσημους και διάσημους. Αυτή η απώλεια στάθηκε αφορμή για να “κάνει κάτι” ώστε όσοι βρεθούν αντιμέτωποι με αντίστοιχες καταστάσεις να μην βιώσουν τουλάχιστον ταλαιπωρία και υποβαθμισμένες ιατρικές υπηρεσίες. Κάπως έτσι φτάσαμε την Παρασκευή στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του σύγχρονου Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» από την κα. Λάτση στον Υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη και τον Διοικητή του «Αγίου Σάββα» κ. Νίκο Φαλδαμή

 

Πρόκειται για ένα Κέντρο διεθνών προδιαγραφών, άρτια οργανωμένο και εξοπλισμένο, με σκοπό να παρέχει υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου. Aποτελείται από 6 ορόφους, ισόγειο και 3 υπόγεια, έχει συνολική επιφάνεια 4.000 τ.μ., δυναμικότητα 46 κλινών και είναι αναπόσπαστο μέρος του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας». Έχει ανακατασκευαστεί και εξοπλιστεί βάσει προδιαγραφών που πληρούν τις απαιτήσεις λειτουργίας ενός σύγχρονου Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας, με γνώμονα την αναβάθμιση των κτιριακών συνθηκών νοσηλείας για τους ασθενείς και τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.Οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας αναβαθμίζονται, καθώς στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» αναμένεται να πραγματοποιούνται ετησίως 30.000 εισαγωγές ασθενών και 3.800 χειρουργικές επεμβάσεις. Οι ασθενείς θα προσέρχονται το πρωί, θα υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση και θα παίρνουν εξιτήριο την ίδια μέρα. Έτσι το Κ.Η.Ν «Νίκος Κούρκουλος» συμβάλλει στην απελευθέρωση κλινών στο κεντρικό κτίριο του «Αγίου Σάββα», ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζονται πιο πολύπλοκα ογκολογικά περιστατικά.

 

Κατά την τελετή παράδοσης η κα. Λάτση στην ομιλία της θυμήθηκε τις ημέρες τις ημέρες που βίωνε την μάχη του καρκίνου μέσω της ασθένειας του Νίκου Κούρκουλου:“Δεν είναι εύκολη η σημερινή ημέρα για εμένα, παρότι μια βαθιά επιθυμία μου γίνεται πραγματικότητα, παρότι νοιώθω ιδιαίτερα ευτυχής που η δύναμη της συνεργασίας για μια ακόμη φορά έδειξε τον δρόμο της επιτυχίας και της ελπίδας, παρότι ολοκληρώσαμε μια όμορφη διαδρομή και παραδίδουμε σήμερα στην ελληνική κοινωνία ένα σύγχρονο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας για ογκολογικές παθήσεις.

Δεν είναι μια εύκολη ημέρα σήμερα για τα παιδιά του Νίκου, τον Άλκι και τη Μελίτα, την Εριέττα και τον Φίλιππο.

Ξέρω ότι μας καταλαβαίνετε. Η μνήμη με αστραπιαία ταχύτητα περιδιαβαίνει μια ολόκληρη ζωή, αναβιώνει εικόνες, εκφράσεις, στάσεις, συμπεριφορές, σκέψεις και συναισθήματα.

Είναι από εκείνες τις ημέρες που η έλλειψη της παρουσίας του γίνεται δυσβάσταχτα νοσταλγική παρότι η μορφή του πλανάται στο χώρο και στη σκέψη μας.

Είναι όμως και από εκείνες τις ημέρες που ευχαριστώ το Θεό που μου προσέφερε τη δυνατότητα να ζήσω, όλες αυτές τις στιγμές, με έναν άνθρωπο σαν τον Νίκο Κούρκουλο και νομίζω πως κάπως έτσι θα σκέφτονται και τα παιδιά του.

Ο Νίκος έφυγε από τη ζωή πριν από 8 χρόνια, στις 30 Ιανουαρίου    του 2007. Έζησε με τον καρκίνο για 6 χρόνια χωρίς μεμψιμοιρία. Συνειδητά δεν λέω ότι πολέμησε τον καρκίνο για 6 χρόνια, διότι τον αποδέχθηκε ως μέρος της ανθρώπινης φύσης, συμφιλιώθηκε με την ιδέα της αρρώστιας –«γιατί όχι και σε εμένα», έλεγε συχνά – γεγονός που του επέτρεψε να ζει, να εργάζεται και να ονειρεύεται ως το τέλος, ακόμη και στο τέλος.  Σαν να υπήρχε αύριο, σαν τίποτα να μην σταματούσε. Υπό αυτή την έννοια νίκησε τον καρκίνο –κι ας ηττήθηκε από αυτόν, τελικά.

Η στάση του Νίκου απέναντι στον καρκίνο – που πολλές φορές οι άνθρωποι έχουμε την τάση να μην αναφέρουμε καν το όνομά του- με διαμόρφωσε, με δίδαξε και τελικώς με παρηγόρησε στην απώλειά του.

Έζησα έντονα, εκείνα τα 6 χρόνια στα νοσοκομεία, τις αγωνίες των ασθενών και των συντρόφων τους, τον πόνο, την προσευχή, την ελπίδα που γεννιέται, σβήνει και ξαναζωντανεύει, το ημίφως των θαλάμων αναμονής, τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και νοσηλευτών αλλά και την ακαταλληλότητα και την ανεπάρκεια των υποδομών.

Όλα αυτά τα βίωσα βαθιά, και αφού ο ίδιος δεν το έβαλε ποτέ κάτω, θέλησα με την δωρεά αυτή, πράξη καθήκοντος, λύτρωσης και αλληλεγγύης θα την χαρακτήριζα εγώ, να συνδράμω όσο μπορώ στην προστασία και το σεβασμό της αξιοπρέπειας στη ζωή και στην ασθένεια.

Η ονοματοδοσία του Κέντρου σε «Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας Νίκος Κούρκουλος», που τόσο ευγενικά και γενναιόδωρα πρότεινε η ελληνική πολιτεία, δεν έχει ως στόχο να προβάλλει το όνομά του  ούτε να προσθέσει κάτι στην υστεροφημία του. Ο Νίκος άλλωστε έχει την τύχη να ζει διαχρονικά ανάμεσά μας, μέσα από τις ταινίες του και το έργο του στο Εθνικό. Στόχο έχει να παραδειγματίσει και να αναδείξει τον τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας από έναν άνθρωπο που αγαπήθηκε και ταυτίστηκε με τη λεβεντιά όσο λίγοι Έλληνες.

Συνεπώς είναι η γενναιότητα, η υπομονή, η δύναμη για ζωή, η ελπίδα και η αξιοπρέπεια που προβάλλονται μέσα από την επιλογή του ονόματος του Κέντρου και όχι το ίδιο το πρόσωπο.

Νοιώθω ευλογημένη και τυχερή που μέσα από αυτή την πράξη ευθύνης και αγάπης μπορώ να συμβάλλω στην εθνική προσπάθεια για τη βελτίωση του εθνικού συστήματος υγείας. Το καθήκον αυτό,  άλλωστε, μου το δίδαξε ο πατέρας μου, ο Γιάννης Λάτσης, που έχοντας δει τη ζωή και από τις δύο όψεις της, ανέκαθεν έκανε πράξη την κοινωνική προσφορά και την φροντίδα προς τον συνάνθρωπο με κάθε πρόσφορο τρόπο.”

 

 

Το AIDS σκοτώνει τον καρκίνο

Είπε το «ναι» σε μια εναλλακτική θεραπεία, που βρισκόταν σε πειραματικό στάδιο και γιατρεύτηκε

Menu Title
http://www.tsantirinews.gr/